Döntések

Életünk során megannyi döntéshelyzet előtt állunk. Vannak, amelyeket sokáig tudunk rágni, tengernyi órán keresztül elmélkedni. Akadnak olyanok, melyeket gyorsan kell dűlőre vinnünk. Az idő dönti el, melyek voltak helyesek és indokoltak. És akadnak olyanok, melyeket még most sem hozunk meg. Milliószor átrágtunk mindent, minden nézőpontot többször megvizsgáltunk, de az az utolsó határozott sarkunkra állás hiányzik.

Kérdések. Vannak kérdések, amelyek időről időre felbukkannak. Kérdőre vonják a múltbéli cselekvéseinket. Rajtunk múlik, hogy ezekkel mennyire mélyen foglalkozunk.

Vásárlás. A mindennapi életünkben számtalan dolgot cserélünk másra reklámokra, véleményekre és saját tapasztalatunkra alapozva. A társadalmi elvárásoknak megfelelve igyekszünk vásárolni telefont, lapostévét, autót, használati cikkeket.

Milyen helyzetekben kérjük ki mások véleményét? Vagy senkire sem hallgatunk, megyünk a saját megérzésünk után? Honnan vagyunk biztosak a dolgunkban? Mikor vagyunk elégedettek?

Mit teszünk, ha az autónk nem a megszokott módon működik? Ha értünk az autónkhoz és a képességeinket nem haladja meg a hiba feltárása, akkor egyértelmű a dolgunk. Ha ez nem így van, akkor ugye felkeressük a szerelőnket és bízunk a szakértelmében.

TV-t szeretnénk vásárolni és tanácstalanok vagyunk? Minden társaságban van egy szaki, aki ért hozzá, de nekünk elég-e ez? Vagy biztosra megyünk és megnézzük élőben mit is tud a készülék?

Építkezünk, felújítunk? Kit hívjunk? Mennyit szánjunk rá? Hallgatunk a szomszédra akinek bevált egy szakember, vagy keresünk magunknak? A legolcsóbbat választjuk?

Rengeteg szituáció fordul elő nap, mint nap életünkben. Szinte minden kérdés szakértelmet kíván, melynek megszerzése nem kevés erőfeszítés és idő. Manapság az Internet sokat segít, rengeteg témában mélyreható elemzések és cikkek találhatóak. Tehát az erőfeszítés csökken, de tényleg jelentős időt akarunk feláldozni életünkből, hogy egy készség birtokába kerüljünk, melyet ritkán, vagy esetleg csak egyszer használunk?

Az évek során több tucat személyes találkozón volt alkalmam kellemes időt eltölteni emberekkel. Az ebből leszűrt eredmények arra mutattak rá, hogy szükség van a pénzügyekben is olyan személyre, akinek valós és mély tudása van. Alapvető célomnak tekintem a pénzügyi tudatosság hirdetését.


Knapcsek Ádám vagyok és 2015 óta foglalkozom pénzügyi elemzésekkel Gyomaendrődön és a környező városokban.

 

Tovább a témakörökre:

 

Ossza meg ismerőseivel!

Döntések, kérdések, halogatás